Haberler

“TOPLUM ENGELLILERI TANIMIYOR!”

“TOPLUM ENGELLILERI TANIMIYOR!”

Her yıl 3 Aralık tarihinde kutlanan Dünya Engelliler Günü’nde engelli bireylerin yaşadığı sıkıntıların halen aşılamadığı görülüyor. Kentte yaşayan engelliler, ulaşımdan, istihdam gibi konuların yanı sıra toplumsal hayatta da sorunlarla karşılaşıyor. Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Hulusi Kalender, toplumsal bilincin tek bir günde oluşturulamayacağını söyledi. Kalender, “Toplum bilinci, 365 gün ve 24 saat içerisinde geçerlidir. Toplum içerisinde doğan her canlı dezavantajlı da olsa, sosyal yaşamında hiçbir engelle karşılaşmaması gerekiyor. Ne yazık ki engelliler yıllardır engellilerimiz eşit vatandaşlık haklarından mahrum bırakılıyorlar” diye konuştu.

Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Hulusi Kalender, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engelli bireylerin yaşadığı sorunları gazetemizde anlattı. Kalender, “Dünya Engelliler Günü’nün 3 Aralık tarihinde kutlanıyor olmasını çoğu zaman düşünürüm. Dünya genelinde 10 yıllık bir çalışmanın ardından engelli sayısı belirlenmiş, 3 Aralık tarihide bu süreçte Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilmiş. Çoğu zaman Dünya Engelliler Günü kutlamalarımızda kar ve yağmur oluyordu. Dünya Engelliler Günü’nde topluma sesimizi duyurmak maksadı ile toplantılar, gösteriler gibi etkinlikler düzenliyorduk. Bir gün içerisinde insanlarda toplum bilinci oluşmaz. Toplum bilinci, 365 gün ve 24 saat içerisinde geçerlidir. Toplum içerisinde doğan her canlı dezavantajlı da olsa, sosyal yaşamında hiçbir engelle karşılaşmaması gerekiyor. Ne yazık ki engelliler yıllardır engellilerimiz eşit vatandaşlık haklarından mahrum bırakılıyorlar. Engelli bireyler, çalışıyor, vergi veriyor, bizi yönetmesi için insanlara oy veriyoruz. Ancak seçtiğimiz insanların işin sonunda bizlere çözüm sunmadıklarını görüyoruz.

“ENGELLİ DERNEKLERİ NEDEN ZİYARET EDİLMİYOR?”

Engellilerin sorunlarına değinen Kalender, “Engellilerin sorunlarının hemen hepsi bilinen sorunlar. Sakatlık, insanın sağlık yönünden taşıdığı bir sorunudur. Ancak  sağlık sorunları bir kenara, insanların teme sorunlarının karşılanması gerekirken; ‘sen sakatsın, görme engellisin, dışarı çıkmasan da olur’ toplumda halen bu anlayış var. Yıllardan beri bu anlayış hüküm sürüyor. Gelinen noktada artık kaldırımlar, yollar, erişilebilirlik, ulaşılabilirlik değil, toplum engelli maalesef engellisini tanımıyor. ‘Engelli bireylerin en gibi ihtiyaçları var, psikolojik soruları mı var,temel ihtiyaçları neler?’ gibi konularda fikir sahibi değil. Son dönemlerde bir düzelme var, bunu da göz ardı edemeyiz. Bunu yapan kurumların, belediyelerin, öncülük yapacağı konular olmalı. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engelli derneklerinin mülki amirleri ziyaret etmesine anlam veremiyorum. Kurumların, belediyelerin Öğretmenler Günü, Gaziler Günü gibi özel günlerde bu toplumsal kuruluşları hissiyatlı bir şekilde ziyaret edebiliyorlarsa, bana göre engelli derneklerine de gidilmesi gerekiyor. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engelli bireylerin Vali, kaymakam ya da belediye başkanının makamına sürünerek dahi olsa giderek 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü anlatmaya çalışan bireyler gördük. Öncelikle toplumun ve yöneticilerin engellisini tanıması gerekiyor.”

“ULAŞILABİLİR OLUNMALI”

Engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıracak adımlar atılması gerektiğini belirten Kalender, “Türkiye Sakatlar Derneği olarak, öncelikle engelli bireylerin istihdam edilmesi için mücadele ediyoruz. Türkiye’de bu noktada parmakla gösterilen yerler arasındayız. Türkiye genelinde şu ana kadar 6 bin engelliyi yaptığımız projelerle işlere yerleştirdik. Atölyeler açtık, spor kulüpleri kurduk. Bunların ulusal bazda Gaziantep’i temsil edecek, yetenekleri ile tanınır hale getirmeye çalıştık. Ne yazık ki temel sorunlar bitmiyor. Temel sorunlar tüm insanlığın sorunları, kolaylaştırıcı olmak gerek ama iş başına gelen özellikle teknokratlar, mühendisler sistemi yaparken en azından engelli bir vatandaşın hayatı kolaylaştırıcı şekilde yapmaları gerekiyor. Yalnızca yollar ya da kaldırımlar değil, sağlık kurumları, hastaneler gibi yapılarında engelli bireylerin kolayca ulaşabileceği şekilde tasarlanmalı. Bu noktada herkesin ulaşabileceği bir kent, ülke olunması gerek. Yurt dışındaki tüm ülkeler bunu başarmış.”

“İSTİHDAM MERKEZİ GİBİ ÇALIŞIYORUZ”

Engelli bireylerin istihdamı konusunda çalışmaları değerlendiren Kalender, “Türkiye Sakatlar Derneği olarak engelli bireylerin istihdamı konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şu anda İstihdam Danışma Merkezi gibi olduk. Arkadaşlarımız her gün telefonlar alıyor, iş yerlerine yönlendiriyoruz. Yardımcı malzemeler sağlıyoruz, bu noktada da duyarlı vatandaşlardan gelen yardımları engelli vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz” diye konuştu.