Haberler

ÇOK ŞEY İSTEMİYORUZ.

ÇOK ŞEY İSTEMİYORUZ.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle birçok kurum ve kuruluş engelliler gününde engellilere destek olma amaçlı mesajlar yayınladı. Engelliler bu mesajlardan dolayı mutlu olduklarını dile getirirken, bu mesajlarla sınırlı kalınmaması gerektiğini dile getirdi. Engelli dernek ve kuruluş temsilcileri, engelli vatandaşların da engeli bulunmayan vatandaşlar gibi yaşama imkanlarına sahip olmaları gerektiğinin altını çizerken, özellikle otobüslere rahat bir şekilde binmeyi, engelli takip çizgilerinin sağlıklı bir şekilde yapılmasını ve en önemlisi saygı beklediklerini vurguladı.

YAŞAM İMKANLARI EŞİT OLMALI

Türkiye Sakatlar Federasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, Gaziantep Sakatlar Derneği Başkanı Hulusi Kalender ve Görmeyenler Kültür ve Birleşme (GÖRBİR) Derneği Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Aysel, 3 Aralık Engelliler Günü münasebetiyle gazetemize açıklamalarda bulundu. Engelliler derneklerini temsil eden 3 ismin de ortak beklentisi aynı; saygı görmek ve engeli bulunmayan vatandaşların sahip olduğu yaşam imkanlarına engelli vatandaşların da sahip olmasını sağlamak...

AYSEL; “EVDE BAKIM HAKKINI KULLANAMIYORUZ”

GÖRBİR Derneği Başkanı Mehmet Aysel, Gaziantep’te 10 binin üzerinde görme engelli vatandaşın bulunduğunu belirterek, bu vatandaşların birçok konuda problem yaşadığını dile getirdi. Aysel, görme engelli vatandaşların Gaziantep’teki en büyük sorununun evde bakım ücretlerini alamaması olduğunu kaydederek, “devletimizin bize sunduğu bir imkan var. Ama Gaziantep’te biz bu imkandan faydalanamıyoruz. Görme engelli vatandaşlar hastanelerden aldığı rapor ile her ay 700 TL’nin üzerinde olan evde bakım ücretini alma hakkına sahiptir. Bu uygulama en yakın illerden biri olan Kilis’te dahi uygulanırken, Gaziantep’te hastaneler görme engelli vatandaşlara bu raporu vermiyor. En büyük sorunumuz bu. Bu vatandaşlar genellikle evde bakıma muhtaç insanlar ama evde bakım ücretinden yararlanamıyor” ifadelerinde bulundu.

TAKİP ÇİZGİLERİ İHMAL EDİLİYOR

GÖRBİR Derneği Başkanı Aysel Ayrıca, Gaziantep’te engelli vatandaşların saygı beklediğini de dile getirerek, “Halk otobüslerine ücretsiz binme hakkımız var, ama otobüs şoförlerinin bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Otobüs şoförleri engelli bir vatandaşı gördüğü durakta durmuyor bile. Böyle olunca verilmiş bir hakkı daha kullanamıyoruz. Ayrıca kaldırımlardaki engelli takip çizgileri de kullanıma elverişli değil. Çünkü bu çizgiler bir yerde anlayamadığımız bir şekilde bitiyor ya da tıkanıyor. Kaldırımların üzerinde gelişigüzel dikilmiş ağaçlar ve park edilmiş motosikletler, zaten yetersiz olan engelli çizgilerini kullanmamıza tamamen engel oluyor. Engelli takip çizgilerini ihlal eden vatandaşlar kendileri engelli olsa aynı durumla karşılaşmak isterler mi? Mesela kırmızı ışıklarda şoförler kuralları ihlal ederken bir engelli vatandaşı ezebileceğini hiç düşünmüyor. Bu konularda tüm vatandaşlardan duyarlılık bekliyoruz. Kimse unutmasın ki; her vatandaş bir engelli adayıdır. Lütfen duyarlı davranalım. 3 Aralık münasebetiyle bizimle ilgilenilmesi ve insanların bizi onurlandırması elbette hoşumuza gidiyor ama bizim sorunlarımız sadece 3 Aralık’ta duyarlı olmakla çözülmez. Yılın geri kalan günlerinde de engelli vatandaşlara karşı duyarlı davranılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

KALENDER; “SAYGI VE SEVGİ BEKLİYORUZ”

Gaziantep Sakatlar Derneği Başkanı Hulusi Kalender de engelli vatandaşların duyarlılığa ve saygıya görmeye ihtiyacı olduğunu kaydederek, “yıllardan beri kaldırım çizgilerinin yetersiz olduğunu ve buna benzer sorunları konuşuyoruz. Ama sorunlarımız tama olarak çözülmüş değil. Burada belediye başkanını ya da herhangi bir yetkiliyi suçlamak da yersizdir. Çünkü bu bir duyarlılık işi. Sadece bir ya da birkaç yetkilinin yapacağı iş değildir bu. Biz engelli vatandaşların, toplum olarak diğer bireyler ile aynı imkanlara sahip olması için gayret göstermeliyiz. 3 Aralık Engelliler Günü için yayınlanan mesajlar, kurumların bizleri araması ya da gelip bizleri ziyaret emesinden çok memnunuz. Neticede bizi unutmuyor ve bizim için bir şeyler yapıyorlar. Ancak tüm zamanlarda engelli vatandaşlar saygı ve sevgi görmek istiyor. Mutlu bir yaşam sürmek istiyor. Bu mutlu yaşamı toplumun tüm bireyleri gibi engelli vatandaşlarımız da hak ediyor. Bunun için saygı ve sevgi çerçevesinde bütün engelliler de toplumun bir bireyi olarak mutlu yaşaması için ne gerekiyorsa onun yapılması gerekir diye düşünüyorum” diye konuştu.

ÇELEBİ, “DUYARLILIĞA İHTİYAÇ VAR”

Türkiye sakatalar Federasyonu Genel Başkanı ve Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire başkanı Yusuf Çelebi de son zamanlarda engelli vatandaşlar için birçok olumlu çalışmalar yapıldığını anlatarak, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin öncülüğünde engelli vatandaşlarımızın daha rahat bir yaşam sürmeleri için kentimizde birçok çalışma yapılıyor. Bu olumlu çalışmalar elbette olumlu neticeler de verecektir. bu anlamda birçok projeyi hayata geçirdik ve birçok hayata geçecek projemiz de mevcuttur. 3 aralık dünya engelliler dolayısıyla tabi birçok yetkilimiz engelli vatandaşlarımızın da bu hayatta var olduğunu hatırlıyor ve bugünün anlamını belirten duyarlı mesajlar yayınlıyorlar. Bu durum bizleri son derece memnun ettiği gibi yılın diğer günlerinde de bütün vatandaşlarımızdan engelli vatandaşlarımız ile ilgili duyarlılık bekliyoruz. Özellikle yollarda ve kaldırımlarda engelli vatandaşlarımızın güzergahlarına onları engelleyecek şekilde araç ya da motosiklet parkları yapılmaması büyük bir duyarlılık olacaktır. Engelli vatandaşlarımıza elimizden geldiğince yardımcı olmak adına saygılı ve sevgili davranmaya ihtiyaç duyuyoruz. Kentimizde engelli vatandaşların herhangi bir engele takılmadan yaşamlarını idame ettirmeleri açısından ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Bizler bu konuda elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ancak bu toplum duyarlılığı ile sağlanacak bir durumdur. Bu konuda herkesi, sadece engelliler gününde değil, tüm zamanlarda duyarlı davranmaya davet ediyoruz” dedi.