Haberler

8. DÖNEM ÜLKEME KATKI İÇİN ENGELLİ DEĞİLİM

8. DÖNEM ÜLKEME KATKI İÇİN ENGELLİ DEĞİLİM

Yoğun katılımın sağlandığı törende  Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender, “Biz bu projeyle engellilerin onurunu koruduk engelli arkadaşlarımızı üretken yaptık” dedi.

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Poyraz ise son zamanlarda çıkan rapor  yönetmeliğinden yakındı. Poyraz, ”Bu rapordan sonra bütün engelliler sağlam oldu. Emekli olanların emeklilikleri iptal edildi. Sistem allak bullak ama mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz” dedi.

KALENDER:KENDİMİ ÇALIŞMA BAKANI GİBİ HİSSETTİM

Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender, 7 yılda 6 bin engelliyi işyerleri ile buluşturduklarını belirterek şunları söyledi:”İş Kur ile  sürdürülebilir, istikrarlı, önemli bir projemiz başarılı bir şekilde devam ediyor. Bu projeye nasıl başladığımızı anlatmak istiyorum. İlk başkan olduğumda 48 bin engelli açığı vardı. Engelli kadrolarını doldurmuyorlardı. Arkadaşlar çalışmak istiyor, bana geliyor iş istiyorlardı. Kendini çalışma bakanı zannettim. Tabi milletvekilini valiyi buluyorlar, kalabalığın içine girip iş istiyorum diyorlardı, çok sıkıntılı dönemlerdi.  2005 yılında hükümetimiz engelliler kanunu çıkardı. Önemli konular halledildi. Bizde sürdürülebilir bir iş yapalım dedik. Engellilerin iş, aş, eş sorununu çözmek istedik. Çünkü bir yere gidiyordum bakıyordum firma sahibi şu engelliye bir kaç kuruş ver gitsin diyordu. O kadar onur kırıcı bir şeydiki, engelli dilenci mi? Hangi üniversiteyi bitirirseniz bitirin fizikzel engeli bulunmamak şartı aranırdı. Biz istihdam projemizle bunu gidermeye çalıştık. 6 bine yakın engelliyi iş kurun kapısından aldık,iş yerleriyle buluşturduk” dedi.

ENGELLİLERİN ONURUNU KORUDUK

Bu projenin popülist bir proje olmadığını anlatan Kalender, “1600 arkadaşımız çalışıyor. Emekli olanlar var. Yaş sınırını da kaldırdık. Artık işyerlerinde engelli çalıştırma zorunluluğu var. Biz bu projeyle engellilerin onurunu koruduk engelli arkadaşlarımızı üretken yaptık. Valimize teşekkür ediyorum. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız ve İş Kur Müdürümüze teşekkür ediyorum. Tabi süreç içerisinde engelsiz atölyeler kurduk. Türkiye’de ilk engelli kooperatifini kurduk. Engelli kardeşlerimizi üretime kattık.Yeni dönemde daha çok sayıya ulaşmak istiyoruz”diye konuştu.

POYRAZ: YOLLAR, OTOBÜSLER, OKULLAR BİZE GÖRE DEĞİL

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Poyraz engellilerle ilgili çok mücadele verdiklerini vermeye de devam ettiklerini söyledi. Poyraz, “Biz kendi rızamızla kendi isteğimizle sakat olmadık, kör olmadık, zihinsel engelli olmadık. Biz tamamen ülkemizin yanlış işleyişinin, araçların, terörün, kontrolsüzlüğün, iş kazalarının, trafik kazalarının akraba evliliklerinin kurbanı olduk. Tek isteğimiz insanca yaşamak. Kimsenin sızlayan vicdanı olmak istemiyoruz. Türkiye’de şu kadar engelli var diyoruz ancak eğitim alanlarına, istihdam alanlarına, sosyal alanlara baktığımızda engelliyi mumla arıyoruz. Çünkü şehir yapıları bize göre değil, okullar, yollar bize göre değil, otobüsler bize göre değil, bizler evimizde mapus hayatı yaşadık” dedi. 

BU YÖNETMELİKLE BÜTÜN ENGELLİLER SAĞLAM OLDU

Mücadele neticesinde bir arpa boyu yol alabildiklerini ve bir yasa çıkarttırdıklarını belirten Poyraz, “Yasaya bakınca sağlam insanlar keşke bende engelli insan olabilsem dedi. Ama iş öyle değil, işleyişe gelince tamamen yok sayılıyoruz. Devlet aile içerisinde sosyal güvencesi varsa sosyal destek vermem diyor. Annemin, kardeşimin sigortasından bana ne. Bana devlet olarak ya iş vereceksin ya da benim sosyal güvencemi sağlayacaksın. Son zamanlarda bir rapor yönetmeliği çıkarıldı. Bütün engelliler sağlam oldu. Emekli olanların emeklilikleri iptal edildi. Ya bu adam kör, bu adamın iki ayağı yok ne oldu? Sistem allak bullak ama mücadelemiz sonuna kadar devam edeceğiz” diye konuştu. Poyraz, Hulusi Kalender için de “Gaziantep’teki engellilerin bir şansı” dedi.

“ENGELLİ BİREYLERİN ÜRETKEN OLMASINI HEDEFLİYORUZ”

Projede görev alan İnsan Kaynakları Uzmanı Erengül Üstünbostancı, projenin amacını anlattı. Üstünbostancı, “Engelli vatandaşlarımızın kimseye muhtaç olmadan yaşamlarını sürdürmesi, üretken bağımsız özgüvenleri tam, aile ve ülke ekonomisine katkı sağlayan bireyler haline getirilmesidir” açıklamasında bulundu.

PLAKET VERİLDİ

Bir çok işsiz engelli bireye umut ışığı olan proje açılış törenine katılım sağlayan Vali yardımcısı Sayın Cengiz Ayhan: Serdar Tolay adına plaketi Sayın Yusuf Çelebi'ye, Şahinbey Kaymakamı Sayın Cemalettin Yılmaz plaketi en çok engelli İşçi alımı yapan Merinos A. Ş adına insan kaynakları Müdürüne, Gaziantep İşkur İl Müdürü Sayın Siraç Ekin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyle plaketi, Türkiye Sakatlar Konfederasyon Başkan Sayın Yusuf Çelebi'ye, Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Sayın Şükrü Boyraz plaketi Tsd Gaziantep Şubesi adına mavi kapak kampanyasına destek olduğu için gönüllümüz,Gaziantepsporun 12 yil yonetim kurulu uyeligi yapan sayisiz genci Turk Futboluna kazandiran Sayın Erol Keretli'ye, Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Sayın Hulusi Kalender plaketini Eski Ticaret Müdürü şuan Gaziantep Millet Vekili Ali Şahin 'in danışmanlığını yapan Sayın Bilal Yazıcı'ya ve İşkur İl Müdürü Sayın Siraç Ekin plaketi En çok engelli işbaşı eğitimi programı uygulayan Yaşar Ambalaj a takdim etti. Duygusal anların yaşandığı açılış töreni sonunda , bir hatıra fotoğrafı çekilerek program sona erdi.Projeden desteğini esirgemeyen Kamu ~Özel kurum, kuruluşlara ve katılımcılara teşekkür ederiz.